Operacija sala

Liposukcijaa – operacija sala

U savremenom društvu vitka linija postaje veoma popularna, ukoliko ne i opsesija. Mnogi su u mogućnosti da putem dijete i vežbanja steknu takvu liniju. Međutim ima mnogo pacijenata kod kojih to jednostavno nije dovoljno. Takvi pacijenti (i žene i miškarci) predstavljaju potencijalne kandidate za liposukciju. Po statistici mnogih udruženja za plastičnu i estetsku hirurgiju jedna od najpopularnijih estetskih operacija je liposukcija.

Važno je napomenuti da se liposukcija ne koristi za uklanjanje ukupnog viška telesne težine, već je njena indikacija oblikovanje tela.

Liposukcija može da se uradi na nekoliko regija tela u isto vreme i može biti urađena u kombinaciji sa drugim estetskim operacijama.

Kandidati za operaciju

Liposukcija je naročito dobra za pacijente koji imaju relativno normalnu težinu ali imaju izraženu količinu masnog tkiva u predelu stomaka, butina ili nekog drugog dela tela, tako da izgledaju disproporcijalno. Ovi lokalizovani depoziti masti ponekad mogu biti nasledna osobina i ne mogu se odkloniti dijetom ili vežbanjem. Liposukcija je često jedini način da se oni eliminišu.

Idealan kandidat za liposukciju je mlada, relativno vitka osoba sa lokalizovanim masnim naslagama i zategnutom kožom.

Prosečno idealan kandidat za liposukciju je osoba između 30 do 45 godina starosti i težinom 5 do 10 kilograma iznad idealne i izvestan stepen olabavljenosti kože.

Najmanje idealan kandidat je obično osoba preko 35 godina, koja ima preko 20 kilograma iznad idealne težine, sa ožiljcima, strijama, ptozom zadnjice i izraženom opuštenom kožom.

Preopretivna procena pacijenta

Liposukciju je moguće uraditi u bilo kojim godinama života, međutim najbolji rezultat na koži će se dobiti ukoliko je ona dovoljno elastična da bi se dobila glatka kontura nakon njenog uklanjanja. Kada je koža neelastična, ponekad kao što je slučaj kod starijih pacijenata ona nemože da se zategne dobro i tada je neophodna procedura zatezanja (dermolipektomija ili lifting butina). Liposukcija je popularna i kod muškaraca naročito za eliminaciju masnog tkiva oko struka.

Lokalizovani depoi masnog tkiva se najčešće nalaze na kukovima i butinama, abdomenu i struku, unutrašnjem i spoljašnjem delu nadkolenice, unutrašnjoj strani kolena, podkolenice, obrazu, vilici i vratu, gornjem delu ruke, u dojkama ili arejama grudi i leđa.

Ukoliko želite da uradite ovu vrstu operacije na prvom konsultativnom pregledu vi treba da sa Dr Milanom Jovanovićem prodiskutujete o vašim željama i očekivanjima, a on će da proceni da li su ona realna ili ne. Ukoliko se odlučite za operaciju morate naglasiti od kojih ste bolesti sve bolovali, da li ste ranije bili operisani ili da li ste alergični na neke lekove i da li koristite neke lekove. Lekovi kao što su Aspirin, antikoagulanti, vitamin, estrogeni ne smeju da se koriste nedelju dana nakon operacije. Koliko ste teški i da li u budućnosti želite da vodite računa o svojoj dijeti i vašim navikama uzimanja hrane. Vrlo je značajno da se da kompletna informacija.

Opretivna tehnika

Ova operacija se može izvesti u opštoj ili u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju u zavisnosti od površine koja se tretira i komoditeta pacijenta.

Danas se koriste tri procedure liposukcije tzv. sukciono-asistirana lipoplastika (suction-assisted lipoplasty), snažno-asistirana lipoplastika (power-assisted lipoplasty) i ultrazvučna asistirana lipoplastika (ultrasound-assisted lipoplasty).

Najčešće se koristi sukciono-asistirana lipoplastika koja se obavlja pomoću specijalnih aspiracionih kanila različitih dužina, oblika i obima. Kanilama se najpre fizički razbije masno tkivo koje se predhodno infiltruje posebno pripremljenim rastvorom tzv. “tumescent” tehnika koja uvodi veću količinu tečnosti ili njenih varijacija. Ranije se koristila tzv. “dry” (suva) tehnika koja danas ima manju primenu. Zatim se kroz otvore koje se nalaze na vrhovima kanile usisavaju masne ćelije uz pomoć vakuma. Liposukcija se može izvoditi u dubokom ili površnom sloju masnoga tkiva. Koja tehnika će se primeniti zavisi od ciljeva koja su postavljena preoperativno.

Nakon operacije navlači se steznik koji se nosi nekoliko nedelja. Ovom operacijom se oblikuje telo pa je mnogi hirurzi nazivaju i liposkulpturiranje.

Liposukcija može da se uradi u bolničkim ili u ambulantnim uslovima. Pre operacije se dobija premedikacija. Vi i vaš plastični hirurg ćete odlučiti o vrsti anestezije koja će biti korišćena. U toku operacije se kontroliše rad vašega srca, krvni pritisak, puls i količina kiseonika u vašoj krvi. Nakon završetka operacije biće i dalje praćen vaš monitoring. Nakon nekoliko časova možete da idete kući ili (ukoliko proceni vaš hirurg) možete ostati da prenoćite na hirurškom odeljenju.

Komplikacije

Komlikacije koje mogu nastati liposukcijom su: stvaranje hematoma (koji se povlači nakon nekoliko dana), infekcija, utrnulost kože (koja je privremena) i iregularnost konture u obliku neravnina. Ozbiljna opasnost od liposukcije predstavlja masna embolija i tromboembolija.

Postoperativni tretman

Nakon operacije potrebno je nositi odgovarajući steznik koji pomaže skupljanju i pravilnom prirastanju kože. Veš se oblači odmah nakon operacije i nosi se nekoliko nedelja. Oporavak kod liposukcije varira od osobe do osobe. Prvog dana nakon operacije trebaćete da ustanete da bi se poboljšala cirkulacija. Treba da se ograničite na one kratke periode lakših aktivnosti u toku prvih nekoliko dana. Zapamtite nesmete uzimati aspirine ili neke antiinflamatorne lekove i netreba da pušite u toku ovih nekoliko dana.

Prvo previjanje će biti nakon dva do tri dana. Mogu biti vidljive modrice i otoci. Otok obično počinje da se povlači u toku prvih nedelju dana dok modrice mogu da traju čak tri nedelje pa i duže. Ovde takođe može postojati utrnulost u nekim arejama koja traje i nekoliko nedelja pre nego što se vrati ponovan normalan osećaj. Ukoliko su korišćeni konci oni se obično uklone desetog dana nakon operativnog zahvata.

U mnogim slučajevima se možete vratiti normalnim aktivnostima u toku jedne do dve nedelje (nekada i u toku nekoliko dana) i započeti sa nekim oblikom vežbanja neposredno nakon toga. Vreme za potpuni oporavak zavisi od obima operativnog zahvata.

Produženi otoci i retencija vode nekada mogu da kamufliraju dobijene rezultate. Tako da nekada može proći period od šest nedelja da bi dobili pravi rezultat i budete zadovoljni.

Rezultati liposukcije će biti trajni ukoliko održite postoperativnu težinu. Ukoliko dobijete na težini masno tkivo se akumulira podjednako, a ne u regijama koje su bile problematične.

Nakon operacije morate se redovno javljati na kontrole koje će vam biti zakazane radi daljeg praćenja.