Korekcija kapaka – operacija gornjih i donjih očnih kapaka

Iz naših rezultata se vidi da udubljenje medijalnog kantusa i pojava donje orbitalne brazde je prvi znak starenja orbitalne regije.

Analizom gornje orbitalne regije (gornjih kapaka) dokazao je da postoje dva tipa starenja a analizom donje orbitalne regije (donjih kapaka) utvrdio je da postoji 14 tipova starenja. Nijedna klasifikacija znakova starosti orbitalne regije ne obuhvata različite tipove starenja.

Zatezanje kapaka – korekcija kapaka

Ukoliko pacijent ima viška kože na kapcima (koji se javlja nakon pojave udubljenja i ispupupčenja) potrebno je odkloniti višak kože.

Zatezanje kapaka (blepharoplastica) se koristi kao samostalna procedura ili udružena sa face liftingom u cilju podmlađivanja lica.

Indikacije za ovu vrstu operacije su: lokalizovana atrofija kože gornjeg ili donjeg kapka koja je istanjena i olabavljena i visi preko ivice kapka, kesice na gornjem ili donjem kapku (blepharohalasis) ili postoji hernijacija orbitalnog masnog jastučeta.

Kandidati za korekciju očnih kapaka

U praksi nije neuobičajno videti znatan procenat pacijenata (oba pola podjednako) između 27 i 40 godina starosti koji se obraćaju radi pomenute hirurške intervencije.

Indikacije

Najčešće indikacije za blefaroplastiku su: suvišak kože na kapcima koja visi, bore oko očiju, nakupine masnih jastušića, bore oko očiju, smanjeno vidno polje usled spuštanja kože na kapcima ili pigmentacija kože.

Preoperativna priprema

Preoperativna priprema za korekciju kapaka je ista kao i za face lifting a obuhvata anamnestičke podatke kao i pregled pacijenta i njegovog opšteg stanja.

Pre operacije kapaka treba obuhvatiti anatomsku procenu vaših kapaka i to će obuhvatiti procenu: kože, mišića, masnog tkiva, visinu supratarzalnog prevoja, visinu obrve, orbitalni rub, izbočenost očiju i predhodno postojeću ptozu spuštenost kapka.

Tehnike operacije kapaka

Operacija kapaka se izvodi u lokalnoj anesteziji a može i kombinacijom sa neuroleptanalgezijom.

Princip operacije se sastoji u odstranjivanju suviška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo gornjem ili donjem), odstranjivanju ili premodeliranju masnih jastučića. Blefaroplastika zahteva veoma precizno i pedantno merenje i planiranje. Jedan milimetar previše ili premalog odstranjivanja može dovesti do lošeg rezultata ili komplikacija.

Rezovi se nalaze na gornjem kapku u visini palpebralnog sulkusa tj. negde 10 mm od ruba trepavice. Na donjem kapku rez se nalazi oko 1 mm od ruba trepavice. Ukoliko se radi transkonjuktivalna blefaroplastika rezovi su smešteni sa unutrašnje strane kapka.

Operacija očnih kapaka traje oko jedan do dva sata. Nakon operacije na oči se stavljaju vrećice ili specijalne naočare sa ledom radi smanjenja otoka. Konci se vade 4 do 5 dana nakon operacije.

Komplikacije

Komplikacije kod blefaroplastike su retke a ukoliko se jave najčešće su otoci sa modricama (koje obično nestaju za par dana), infekcija, ektropion ili vidljivi ožiljci.

Postoperativni tretman

Par dana nakon operacije korekcije kapaka pacijent se može potpuno vratiti svojim ranijim aktivnostima. Potrebno je mazati kreme protiv ožiljaka.

inCollage_20211110_134605516
PicsArt_07-16-05.46.39
kapci_1
kapci_2
kapci_3
08_02_1
08_02_2
Slika 1
Slika 2