Botox

Kozmetički botoks je prečišćeni purified protein dobijen od Clostridium Botulinum bakterije. U kozmetske svrhe botoks se koristi za uklanjanje dinamičkih bora na licu i vratu. Kada se ubrizga u mišić u vrlo malim dozama botoks blokira nervne impulse tih mišića što prouzrokuje gubitak dinamičkih bora.

Kandidati za korekciju bora botoksom

Kandidati za botoks su najčešće pacijenti oko 35 do 45 sa dinamičkim borama na čelu (horizontalne frontalne, glabelarne vertikalne i glabelarne horizontalne bore), borama na lateralnim delovima očiju (crow’s feet) i drugim borama na licu i vratu.

Način aplikacije botoksa

Pre intervencije precizno se odrede tačke uboda koje se nalaze direktno u borama koje su upravne na mišić koji ih prouzrokuje. Predhodno pripremljeni Botox se insulinskim iglama ubrizgava subkutano ili u sam mišić. Ova intervencija je minimalno bolna i izvodi se bez anestezije.

Postaplikacijski tretman

Ne zahteva se nikakav tretman. Mogu nekada da se stavljaju hladni oblozi. Efekat botoksa počinje nakon 3 dana a pun efekat se postiže za 7 dana. Rezultat traje od 4 do 7 meseci. Što se češće ponavlja efekat traje duže.

Neželjeni efekti

Vrlo su retki, a to su blagi hematom, otok, crvenilo, privremena slabost okolnih mišića, pad i opuštenost okolne kože. Svi neželjeni efekti su prolaznog karaktera.